Δρ. Χρήστος Θελερίτης

Blog

Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση επεισοδίων έντονου άγχους που συνήθως συνοδεύονται από πόνο στο στήθος, αίσθημα πνιγμονής, ζάλη, αίσθημα παλμών, αίσθημα λιποθυμίας, τρόμο, εφίδρωση, οξύ φόβο του ατόμου πως πεθαίνει ή πως κινδυνεύει να τρελαθεί. Η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με τεχνικές χαλάρωσης και κάποιες φορές φαρμακοθεραπεία συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποδρομή των ανωτέρω αγχωδών εκδηλώσεων.

Σχεδόν το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια Διαταραχή Ύπνου για την οποία λιγότεροι από τους μισούς θα ζητήσουν βοήθεια. Η αϋπνία είναι η συχνότερα αναφερόμενη διαταραχή ύπνου. Το να ξεπεράσεις κανείς τα προβλήματα της αϋπνίας δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει πρώτα να διερευνηθεί αν για την αϋπνία ενοχοποιείται κάποια σωματική νόσος (νόσος του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού κλπ.) ή κάποια ψυχολογική επιβάρυνση που μπορεί να έχει ο/η ασθενής την συγκεκριμένη περίοδο (έντονο stress, αγχώδεις εκδηλώσεις, καταθλιπτικές εκδηλώσεις κλπ.). Είναι επίσης δυνατόν κάποια φαρμακοθεραπεία που λαμβάνουμε να διαταράξει τον ύπνο μας. Συμβουλές για την υγιεινή του ύπνου, ψυχοθεραπευτικές τεχνικές, τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε προβλήματα αϋπνίας.

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία. Ο υποθάλαμος, υπόφυση, και τα επινεφρίδια συγκροτούν τον άξονα που είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση της κορτιζόλης που προετοιμάζει το σώμα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Η επίδραση της κορτιζόλης και άλλων ορμονών όπως η επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη στο σώμα είναι γενικευμένη, έτσι οι αισθήσεις μας γίνονται οξύτερες, οι μύες συσπώνται, η καρδιά μας χτυπά πιο δυνατά, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται, και η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη. Αυτές οι μεταβολές προετοιμάζουν τον άνθρωπο να πολεμήσει (fight) ή να φύγει (flee) προκειμένου να αποφύγει κάποιο κίνδυνο.

Το «καλό» stress που έχει βραχεία διάρκεια μας βοηθά να ξεπεράσουμε εμπόδια τα οποία παρουσιάζονται στη καθημερινή ζωή και από την άλλη το «κακό» υπερβολικό stress καταβάλλει την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε στις καινούργιες συνθήκες της ζωής και συσχετίζεται με έντονες αγχώδεις εκδηλώσεις και κατάθλιψη και ποικίλα σωματικά νοσήματα. Η κατάθλιψη συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα στεναχώριας, δυστυχίας, απελπισίας, αβοηθητότητας, ανασφάλειας αλλά και από αδυναμία του ατόμου άντλησης ικανοποίησης, ευχαρίστησης από καταστάσεις που συνήθως προσέφεραν ευχαρίστηση στο παρελθόν. Η φυσική άσκηση, η υγιεινή (μεσογειακή) διατροφή, ο υποστηρικτικός κοινωνικός περίγυρος, η πνευματική ζωή, τεχνικές χαλάρωσης, η γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία μπορεί να μας προφυλάξουν σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες του κακού stress, από το άγχος και τη κατάθλιψη.

Η Ιατρική Νου/Σώματος, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο που συνδυάζει τη συμβουλευτική για σωστή διατροφή και λήψη συμπληρωμάτων και βιταμινών, τη φυσική άσκηση, τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, τη ποικιλία τεχνικών χαλάρωσης, αλλά και παρότρυνση προκειμένου ο θεραπευόμενος να εμπλακεί σε πνευματικού τύπου διεργασίες. Έχει αποδειχτεί πως ο συνδυασμός αυτών των τεχνικών μειώνει σε μεγάλο βαθμό το stress της σύγχρονης εποχής, καταπολεμά ακόμα και χωρίς φαρμακευτική θεραπεία ήπιες καταθλιπτικές διαταραχές, συμβάλλει στη μείωση ιατρικών συμπτωμάτων που μπορεί να βασανίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες νόσους και καρκίνο, βοηθά στη μείωση της υπέρτασης, την βελτίωση της σωματικής υγείας ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα, συμβάλλει στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης ενώ μπορεί να συμβάλλει στη γονιμότητα γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

Επικοινωνία

fb-full

20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

11 Φεβρουαρίου 2010

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

19 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

14 Ιανουαρίου 2009

Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.