Καρκίνος - Χρόνιες Νόσοι

Το πρόγραμμα της Ιατρικής Νου/Σώματος για το καρκίνο έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να σας χορηγήσει τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθετε στο stress της νόσου αλλά και να κάνετε τις απαραίτητες επιλογές μετά από ενημέρωση μας σε σχέση με τη θεραπεία σας και προκειμένου να διατηρήσετε την ελπίδα σας για μία ποιοτική ζωή.

  • Μάθετε τεχνικές αυτοφροντίδας που ευοδώνουν τη ψυχική και σωματική σας υγεία (τεχνικές χαλάρωσης, συμβουλές για διατροφή, γνωσιακή ψυχοθεραπεία κλπ).
  • Ελαττώστε το stress και τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με το καρκίνο και τη θεραπεία του.
  • Μάθετε να ζείτε και αντιμετωπίστε παρενέργειες της χημιοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας.
  • Μάθετε να συμμετέχετε πιο ενεργά στη φροντίδα της υγείας σας.
  • Αποκτήστε ξανά μία αίσθηση ελέγχου σε ό,τι αφορά στη ζωή σας, καθώς και αισιοδοξία, ενεργητικότητα και ευεξία.

Η ζωή των ανθρώπων με καρκίνο αλλάζει δραματικά μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Πολλοί συχνά αυτοί οι άνθρωποι επαναξιολογούν τι είναι σημαντικό για τη ζωή τους και ποιοι είναι οι στόχοι τους. Είναι σημαντικό να βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το stress αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες τόσο της θεραπείας όσο και της ίδιας της νόσου. Αυτή η έντονη αλλαγή στη ζωή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με έντονο stress. Είναι σημαντικό να γνωρίσετε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σωματική σας ευεξία, αλλά και να αναγνωρίστε τις σκέψεις και πεποιθήσεις που πιθανώς να μην σας βοηθούν να καταλάβετε πως έχετε παραπάνω από μία επιλογές στη ζωή σας.

Μάθετε πως μπορείτε να αναγνωρίσετε όλες τις δυνατότητες τις οποίες έχετε, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών που μπορεί να μειώσουν τη δυσμενή επίπτωση της θεραπείας και της νόσου, μάθετε πώς να μεταβάλλετε τις δυσλειτουργικές σκέψεις και πεποιθήσεις σας, προσαρμόστε το στυλ της ζωής σας, επαναπροσδιορίστε τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Διαλέξτε με ποιους θα μοιραστείτε τη νόσο σας. Θα ανακαλύψετε πως κάποιοι από τους φίλους σας μπορεί να είναι εκεί όταν τους χρειάζεστε και να απομακρύνονται διακριτικά όταν θα θέλετε να μείνετε μόνος/η. Το σημαντικότερο είναι να έχετε όσο το δυνατόν μία ποιοτική ζωή, και να δοκιμάσετε τεχνικές της Ιατρικής Νου/Σώματος προκειμένου να ανακουφιστούν συμπτώματα όπως η κόπωση που νιώθετε, ο πόνος, η αϋπνία, αλλά και να κατανοήσετε πως μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του εαυτού σας για μία ποιοτικότερη και ήρεμη ζωή.

Ιατρική Νου-Σώματος, Χρόνιες ΝόσοιΕίναι σημαντικό να τονίσουμε πως η αντιμετώπιση του stress που προκύπτει τόσο από νόσο αλλά και τις ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, φαρμακοθεραπεία) μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης αλλά και να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής των ασθενών, κάτι που έχει φανεί από ψυχοθεραπεία που έκανε τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο ο Δρ Ντέιβιντ Σπίγγελ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στις ΗΠΑ αλλά και από τη λειτουργία αναλόγων προγραμμάτων του Δρ Χέρμπερτ Μπένσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Πολλοί ασθενείς με καρκίνο εκφράζουν συναισθήματα άγχους, θυμού, ενοχής, αβοηθητότητας. Μάλιστα ο θυμός μπορεί να «σκεπάσει» συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου και απογοήτευσης. Μετά τη διάγνωση μπορεί να αναρωτηθήκατε γιατί τώρα; Γιατί σε μένα; Δεν ήταν κάτι που είχα προγραμματίσει; Είναι άδικο, πάντα ήμουν καλός άνθρωπος. Όσο όμως προσαρμόζεστε στη διάγνωση θυμώνετε για τις απώλειες στη ζωή σας, την αλλαγή της εικόνας του σώματός σας, την απώλεια ελέγχου και την απώλεια επιλογών για τη ζωή σας. Το να θυμώσετε είναι όχι μόνο κατανοητό και θεμιτό αλλά και υγιές.

Ο θυμός είναι κίνητρο να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, να συμμετέχουμε πιο ενεργά στη θεραπεία μας αλλά και να διεκδικούμε αυτά που μας είναι απαραίτητα τόσο από την οικογένεια μας όσο και από τον φιλικό και κοινωνικό περίγυρο. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να αποδεχτούμε πως έχουμε δυσάρεστα συναισθήματα και να τα αντιμετωπίσουμε με δημιουργικό τρόπο ζητώντας βοήθεια από την οικογένεια μας, τους συγγενείς μας, τους φίλους μας. Αν δεν μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το θυμό μας με δημιουργικό τρόπο, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τη σωματική μας υγεία και την ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και τελικά να ευοδωθούν συναισθήματα ανασφάλειας, αβοηθητότητας, απώλειας ελέγχου.

Ο φόβος και το άγχος είναι επίσης από τα συνηθισμένα συναισθήματα που νοιώθουν οι ασθενείς με καρκίνο. Ο φόβος είναι φυσιολογικός αρκεί να παραμένει σε ρεαλιστικά επίπεδα και να μας βοηθάει να παραμένουμε σε εγρήγορση προκειμένου να κάνουμε σωστές επιλογές για τη θεραπεία μας και τη ζωή μας. Ο μη υγιής φόβος μπορεί να εμπλέξει τη σκέψη μας και τη δραστηριότητά μας σε ένα συνεχή κυκεώνα «και αν γίνει αυτό, και αν συμβαίνει αυτό κλπ…» με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούμε με έγνοιες και να διογκώσουμε κάποιο πιθανό πρόβλημα που ούτε καν υφίσταται.

Η Δρ. Τζόαν Μπορισένκο μάλιστα κάνει τη διάγνωση μεταξύ της υγιούς και της μη υγιούς ενοχής που μπορεί να έχουν οι ασθενείς με καρκίνο. Η υγιής ενοχή μπορεί να έχει κάποιος όταν για λανθασμένα πράγματα που επέλεξε συνειδητά (να κλέψει, να ξεγελάσει κάποιον) έχει μετανιώσει συνειδητά. Η μη υγιής ενοχή έχει να κάνει με πράγματα που είναι έξω από τον άμεσο έλεγχο μας και έχουν να κάνουν με υποθέσεις τις οποίες μπορεί να κάνουμε «αν είχα κάνει αυτό και όχι το άλλο τα πράγματα μπορεί να ήταν διαφορετικά».

Μάθετε επίσης πως με την βοήθεια της Ιατρικής του Νου/Σώματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καθοδηγούμενο οραματισμό (πως δηλαδή να αναπολείτε ευχάριστες στιγμές που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε στο stress που μπορεί να έχουν διάφορες ιατρικές παρεμβάσεις) αλλά και τις διάφορες τεχνικής χαλάρωσης που μπορεί να ανακουφίσουν τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά αρνητικά συμπτώματα.

Καλέστε στο 210 7222279 για να σας βοηθήσουμε. Κάντε μία θετική αλλαγή στη ζωή σας σήμερα.

Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

Επικοινωνία

fb-full

20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

11 Φεβρουαρίου 2010

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

19 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

14 Ιανουαρίου 2009

Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.