Απώλεια Μνήμης - Μακροζωία

Διαταραχές Μνήμης - Μακροζωία

Έχετε διαταραχές μνήμης που φαίνεται να είναι βαρύτερες από ότι συνήθως, ή μήπως βλέπετε να συμβαίνει αυτό σε κάποιον συγγενή σας ή το/τη σύζυγο, τους γονείς σας; Έχετε παρατηρήσει αυτός ο άνθρωπος να δυσκολεύεται να παρακολουθήσει μία συζήτηση ή αγωνίζεται να βρει κάποια λέξη προκειμένου να απαντήσει σε κάτι που τον ρωτάτε, ή μήπως έχετε δει να χάνει τον προσανατολισμό του στο χώρο όταν βρίσκεται σε μέρη που επισκέπτεται για πρώτη φορά, ή να μη μπορεί να φέρει σε πέρας δραστηριότητες οι οποίες στο παρελθόν ήταν εύκολες. Όλοι οι άνθρωποι έχουν αυτές τις εμπειρίες κάποια φορά, αλλά όταν συμβαίνει αυτό συχνά, μπορεί αυτά να είναι πρώιμα σημάδια της νόσου Alzheimer.

Βέβαια, οι ασθενείς μπορεί να πάσχουν από ήπια γνωστική δυσλειτουργία (Mild Cognitive Impairment) ή ακόμα και να εμφανίζουν απάθεια (σύμπτωμα που εκφράζεται με μειωμένο ενδιαφέρον για δραστηριότητες που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ήταν ενδιαφέρουσες- θα πρέπει να γίνεται διαφοροδιάγνωση με κατάθλιψη). Τόσο η ήπια γνωστική δυσλειτουργία όσο και η απάθεια αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό ο συνδυασμός τους φαίνεται να προδιαθέτουν στη νόσο του Alzheimer.

Μάθετε πως μπορείτε να καθυστερήσετε ή να αναβάλλετε επ’ αόριστον τις εκδηλώσεις της ήπιας γνωστικής δυσλειτουργίας ακόμα και με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά σας, στη κοινωνική σας ζωή, στις διαιτητικές σας συνήθειες, στη φυσική σας κατάσταση. Μάθετε ποιες φαρμακοθεραπείες (Ach και NMDA αναστολείς) μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε κάποιες σοβαρότερες καταστάσεις.

Μάθετε ποιες παρανέργειες έχουν αυτές και ποια τα προτερήματά τους; Ποια από αυτές τις φαρμακοθεραπείες είναι ασφαλής για ασθενείς με διαγνωσμένη καρδιοπάθεια; Μάθετε ποια φάρμακα χρειάζεται να συγχορηγούνται σε περιπτώσεις που οι ασθενείς εμφανίζουν διαταραχές συμπεριφοράς (π.χ. αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά κλπ.) και πόση πρέπει να είναι η διάρκεια χρήσης αυτών των φαρμάκων.

Ιατρική Νου-Σώματος, Απώλεια ΜνήμηςΈαν είσαστε συγγενής ή άνθρωπος που φροντίζει σύζυγο, γονέα, συγγενή ή στενό φίλο που εμφανίζει ανοικού τύπου διαταραχές μάθετε πως να ρυθμίζετε τις καθημερινές ανάγκες που παρουσιάζονται φροντίζοντάς τον. Συγχρόνως δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως θα πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας γιατί η φροντίδα ενός τέτοιου ασθενή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τη ψυχική σας διάθεση. Θα ήταν καλό να σχεδιάσετε κάποιο πλάνο από που θα μπορείτε να αντλήσετε βοήθεια και πληροφορίες όταν βρίσκεστε σε δύσκολη κατάσταση.

Πολλοί άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς με ανοικές διαταραχές συχνά αισθάνονται απομονωμένοι και νοιώθουν να συμπιέζονται ανάμεσα στις ανάγκες φροντίδας του ασθενή, τις ανάγκες της οικογένειάς τους και την πίεση στην εργασία τους. Και είναι συχνό να αισθάνονται απομονωμένοι, να παραμελούν τις ανάγκες τους εις βάρος των ασθενών. Μάθετε πως να ισορροπείτε ανάμεσα στις απαιτήσεις που παρουσιάζονται και τις ανάγκες της προσωπικής σας ζωής και ευεξίας.

Μάθετε μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο σας για μακροζωία.

Μάθετε πως να ζήσετε περισσότερα χρόνια διατηρώντας την αυτονομία σας.

Μάθετε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της άσκησης και του σωστού διαιτολογίου για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Μάθετε πως να προφυλαχθείτε από την οστεοπώρωση, από τη νόσο του Alzheimer αλλά και από άλλους κινδύνους για την υγεία στην τρίτη ηλικία.

Μάθετε πόσο σημασία έχει να παραμείνετε κοινωνικά ενεργοί αλλά και να μη χάσετε το ενδιαφέρον σας για το άλλο φύλο. Ενημερωθείτε σωστά για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ευοδώσουν την ενεργητικότητά σας.

Καλέστε στο 210 7222279 για να σας βοηθήσουμε. Κάντε μία θετική αλλαγή στη ζωή σας σήμερα.

Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

Επικοινωνία

fb-full

20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

11 Φεβρουαρίου 2010

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

19 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

14 Ιανουαρίου 2009

Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.