Μείωση Βάρους

«…Τώρα μάθε πόσο μεγάλο όφελος θα έχεις ακολουθώντας ένα εγκρατές διαιτολόγιο. Πρώτα από όλα θα απολαύσεις την καλή υγεία…»

Horace, Satires

Η μείωση του βάρους είναι συχνά δύσκολη υπόθεση, ειδικά στη σημερινή εποχή της υπεραφθονίας αγαθών, αλλά και του έντονου stress, της μη δυνατότητας για φυσική άσκηση λόγω έλλειψης χρόνου. Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν σε κακή διατροφή προκειμένου να αναπληρώσουν συναισθηματικά κενά ή να σκεπάσουν ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να έχουν. Όπως πολύ συχνά παρακολουθούμε πολλούς ανθρώπους ακόμα και εμάς τους ίδιους να μην κοιμούνται σωστά. Μάθετε πως ο καλός ύπνος μπορεί να βοηθήσει στον καλό μεταβολισμό σας.

Μάθετε πως η Ιατρική Νου/σώματος περιορίζοντας το stress μέσω τεχνικών ψυχοθεραπείας, τεχνικών χαλάρωσης, καθοδηγούμενου οραματισμού, διαλογισμού μπορεί να μας βοηθήσει να αποβάλλουμε το stress από τη ζωή μας και να μας βοηθήσει να μην καταφεύγουμε σε ιδιαίτερα παχυντικό φαγητό όταν νιώθουμε ψυχολογικά άσχημα.

Το διαιτολόγιο που ακολουθείτε είναι πρωταρχικής σημασίας. Πολλές φορές δίαιτες τις οποίες μας συστήνουν μας αναγκάζουν να στερηθούμε ότι προτιμούσαμε στο παρελθόν, είναι αυτή σωστή στρατηγική για να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε αυτή την απώλεια μακροπρόθεσμα; Πολύ συχνά χάνουμε κάποια κιλά τα οποία τα ξαναπαίρνουμε με μεγάλη ευκολία όταν παρουσιασθεί κάποια δυσκολία στη ζωή μας, ή γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε συνεχώς να στερούμαστε.

Ας αναφερθούμε σε μερικές απλές αλήθειες που θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη. Αρχικά όλοι ξέρουμε πως τα περιττά κιλά αυξάνουν το κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτη, αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι παχείς θα νοσήσουν κάποια στιγμή από τα ανωτέρω, θα πρέπει να συνυπάρχει κάποια γενετική ευαλωτότητα που θα μας κάνει επιρρεπείς στη νόσο. Παρόλα αυτά με μικρές αλλαγές στο τρόπο ζωής μας μπορούμε να καταφέρουμε θαύματα. Π.χ. αυξάνοντας την ποσότητα λαχανικών και φρούτων στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, τρώγοντας συχνότερα όσπρια, αποφεύγοντας να παραγγέλνουμε έτοιμο φαγητό που ξέρουμε ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικό (πίτσες, σουβλάκια με πίτα κλπ.- χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορούμε να παραγγείλουμε κάποιο φιλέτο κοτόπουλο ή μία σαλάτα), προσπαθώντας να εντάξουμε στη καθημερινότητα μας τη σωματική άσκηση (μάθετε πώς να ασκείστε σωστά χωρίς να καταπονείτε τον εαυτό σας), μαθαίνοντας πώς να αποφεύγουμε να τρώμε κάτω από πίεση χρόνου προκειμένου να ευχαριστιόμαστε καλύτερα το φαγητό μας, αλλά και πώς να μην καταφεύγουμε στο φαγητό όταν νιώθουμε ψυχολογικά φορτισμένοι.

Ένα φαγητό ή έδεσμα το οποίο επιθυμείτε είναι καλό να το αποφεύγετε ή μήπως αυτό σας οδηγήσει τελικά να καταναλώσετε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη που είχατε υπολογίσει. Είναι τόσο σημαντικό να μετράμε θερμίδες ή μήπως θα πρέπει να δούμε ποιες τροφές είναι εκείνες που είναι πλούσιες σε λιπαρά, οπότε σταδιακά να τις μειώσουμε στο διαιτολόγιο μας. Μάθετε ποιες τροφές είναι ποιο ωφέλιμες, μάθετε πώς σταδιακά να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινές διαιτολόγιο, μάθετε πώς να αντικαταστήσετε τροφές που σας αρέσουν με άλλες λιγότερο παχυντικές.

Ας συζητήσουμε τώρα για τη σημασία της σωματικής άσκησης στον έλεγχο του βάρους του σώματος αλλά και γενικότερα στην θεμελίωση της καλής υγείας.

Ιατρική Νου-Σώματος, Μείωση ΒάρουςΣύμφωνα με μελέτες η άσκηση πέρα από το ότι αυξάνει τον μεταβολισμό και μας βοηθά να χάσουμε βάρος φαίνεται να συμβάλλει στην έκκριση ενδορφινών με αποτέλεσμα να μειώνει το stress, το άγχος αλλά και να συμβάλλει στην ισορροπία των νευρομεταβιβαστών στον εγκέφαλό μας. Ερευνητές όπως o Phillips της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και ο Jonas του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης πιστεύουν πως η άσκηση είναι ιατρική μέθοδος και τη συστήνουν ανεπιφύλακτα σχεδόν σε κάθε ασθενή. Εκείνο που είναι πιο σημαντικό για την άσκηση είναι να γίνεται σε τακτική βάση. Ακόμα και το περπάτημα όταν γίνεται για αρκετό χρόνο στη διάρκεια μίας εβδομάδας μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμο.

Σημαντικό είναι να υπάρχει καλή διάθεση από τον ενδιαφερόμενο αλλά η έναρξη της φυσικής άσκησης να γίνεται βαθμιαία και όχι έντονα σε αρχικά στάδια προκειμένου να αποφευχθούν τραυματισμοί.

Τύποι ασκήσεων είναι:

  • Η αερόβια άσκηση όπως το περπάτημα που φαίνεται βελτιώνει την αντοχή μας αυξάνοντας τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής.
  • Ασκήσεις ευλυγισίας και ευκαμψίας. H yoga και το tai chi μπορούν να συμβάλλουν στην ευλυγισία και ευκαμψία του σώματός μας και να μειώσουν το stress μας, ειδικά όταν γίνονται με τρόπο που να προάγουν την πνευματικότητα.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται κυρίως βάρη, ελατήρια, ειδικά μηχανήματα που βρίσκουμε σε γυμναστήρια κλπ.

Οι ειδικοί συμφωνούν πως πρέπει να ασκούμαστε τουλάχιστον 3-4 φορές τη βδομάδα πάνω από 20 λεπτά. Βέβαια το είδος της άσκησης θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά, αναλόγως τις ανάγκες ή τις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου. Στη σημερινή εποχή φαίνεται η μεγαλύτερη δυσκολία να είναι η εύρεση χρόνου και διάθεσης από τον ενδιαφερόμενο προκειμένου να ασκηθεί. Για αυτό θα πρέπει να του δώσουμε οδηγίες πως με απλές ενέργειες να γυμνασθεί χωρίς να καταναλώσει ιδιαίτερο χρόνο. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι για μικρές αποστάσεις να προτιμά να περπατάει παρά να παίρνει το αυτοκίνητο, ή κάποιες φορές να επιλέγει να πάει από τις σκάλες παρά με τον ανελκυστήρα με την προϋπόθεση βέβαια πως δεν υπάρχουν λόγοι υγείας ή άλλες δυσκολίες στη μετακίνηση που να αποτρέπουν τέτοιου είδους δραστηριότητες ή να επιβάλλουν άσκηση με κατάλληλες συνθήκες.

Δεν έχω χρόνο
Δεν μου αρέσει να ιδρώνω
Είμαι πολύ κουρασμένος
Είμαι πολύ παχύς- δεν μπορώ να πάω σε γυμναστήριο έτσι θα με κοροϊδεύουν όλοι
Προσπάθησα κάποτε αλλά δεν τα κατάφερα

Σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να καταλάβουμε πως πολλές φορές δεν έχουμε τη σωστή πληροφόρηση ή τις σωστές οδηγίες πριν να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε. Με αποτέλεσμα και να υπερβάλλουμε εαυτόν αλλά και να γυμναζόμαστε με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Επομένως είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς να γυμναζόμαστε χωρίς να καταπιέζουμε τον εαυτό μας, ξεκινώντας σταδιακά και έχοντας, το βασικότερο ίσως είναι αυτό, διάρκεια στο χρόνο.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης τη διάθεση μας, μπορεί να βοηθήσει στη γρηγορότερη αποδρομή αγχωδών και καταθλιπτικών εκδηλώσεων και έχει βρεθεί επίσης πως μπορεί να συμβάλλει με επιτυχία στον έλεγχο του βάρους αλλά και το καλύτερο μεταβολισμό μας.

Καλέστε στο 210 7222279 για να σας βοηθήσουμε. Κάντε μία θετική αλλαγή στη ζωή σας σήμερα.

Σύνδεσμοι και Δημοσιεύσεις

Επικοινωνία

fb-full

20 Φεβρουαρίου 2010

Ο Δρ. Θελερίτης στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" αναφέρεται στις διαταραχές ύπνου και την αϋπνία.

11 Φεβρουαρίου 2010

Stress είναι η προετοιμασία του οργανισμού μας να αντιμετωπίσει ή να αποφύγει έναν επικείμενο κίνδυνο ή άλλη δυσκολία (ή όπως προτείνει ο Χρούσος είναι η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού).

Διαβάστε το άρθρο εδώ

19 Ιανουαρίου 2010

Αποσπάσματα από ομιλία του Δρ. Θελερίτη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 19 Ιανουαρίου 2010 με θέμα το stress και την κατάθλιψη.

14 Ιανουαρίου 2009

Ο Δρ. Θελερίτης απαντά στην εκπομπή της ΝΕΤ "Υγεία για όλους" για τις αιτίες που δημιουργούν κατάθλιψη, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής της.